Zoektocht naar woeste mannen met een baard

CULTUUR Noormannenschouwspel zoekt spelers en creatievelingen
door Gertie Driessen
 
Het Noormannenschouwspel is een groot spektakel dat in juni in Asselt wordt gehouden. De organisatie is nog naarstig op zoek naar hoofdrolspelers, figuranten en creatievelingen. 
 
Stoere mannen met baarden. Bevallige dames. Intriges, romances en de strijd om de macht. Ziehier de ingrediënten van het grote Noormannenschouwspel dat volgend jaar juni drie keer opgevoerd wordt in Asselt. In de openlucht op de plek waar in de negende eeuw na Christus de Noormannen via de Maas voet aan de grond zetten. Limburgers die er altijd van hebben gedroomd eens in de huid van een ruige Viking te kruipen, kunnen auditie doen voor een rol in het spektakel. Datzelfde geldt voor dames die voor één eertje willen wegsmelten in de armen van zo’n woesteling. Negen hoofdrollen zijn er te vergeven.Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet wel een beetje kunnen zingen en acteren. Maar ook mensen zonder zangtalent, zijn welkom. Er zijn nog aardig wat kleinere rollen te vergeven. Wie liever helemaal geen tekst wil, kan zich als figurant melden. Bovendien zijn er ook nog mensen nodig die handig zijn met naald en draad om kostuums te naaien. Of die goed kunnen timmeren en schilderen om de decors te maken. 

Initiatiefnemer is Victor Mostart uit Asselt, die zich uitgebreid verdiepte in de (vrij onbekende) geschiedenis van de Noormannen in zijn dorp. Samen met de VVV Midden-Limburg heeft hij diverse Noormannen-arrangementen samengesteld. Wandelingen waarbij de deelnemer de geschiedenis te horen krijgt via door inwoners van Asselt ingesproken teksten. Van daaruit was het een kleine stap naar een musical. Een jaar is Mostart er al mee bezig. Inmiddels zijn teksten en muziek, van de hand van Ton Custers, klaar. Een regisseur is gevonden in de persoon van Resi Coumans. Vóór de zomer wil Mostart de spelers bij elkaar hebben, zodat de repetities na de vakantie kunnen starten. De uitvoeringsdata staan in principe al vast: vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni. Het enige wat Mostart nog steeds niet heeft gevonden is een echt vikingschip. Wie daarvoor kan zorgen, mag zich eveneens melden. De audities zijn op 22 en 24 april. Aanmelden (ook voor een andere functie) kan (binnenkort) via www.noormannenschouwspel.nl of v.mostart@hetnet.nl
 
(Foto: organisator Victor Mostart. Foto MGL)