Initiatiefnemer

Vic Mostart, de initiatiefnemer van het Noormannenschouwspel, wordt in 1969 in Roermond geboren als zoon van een boomkweekster en een kunsthandelaar. Na een studie Rechten en diverse omzwervingen komt hij uiteindelijk met zijn vrouw Vera en kinderen Lieve en Victor te wonen in Asselt. Daar doet hij al jaren onderzoek naar de invloed van de Noormannen in zijn woonplaats. Een klein bordje bij het Rozenkerkje, met daarop de tekst dat hier wellicht ooit Noormannen zijn geweest, riepen bij hem vragen op die hij graag wilde beantwoorden.
Om meer van de geschiedenis van de Noormannen te weten te komen zocht hij ook contact met Luit van der Tuuk, die vele publicaties over de Noormannen op zijn naam heeft staan.
Hoe meer informatie hij verzamelde, hoe duidelijker het werd dat deze informatie bekend zou moeten worden bij een breder publiek. Hiervoor zocht hij onder anderen contact met het Historiehuis in Roermond en zette samen met hen een Noormannenexpositie op, die tot eind september nog te zien is. Daarnaast lanceert hij de website “Noormannenarrangement” met historische activiteiten uit de Noormannentijd, waarbij hij de lokale ondernemers van Asselt betrekt. In 2013 wordt de vakantiewoning Rozenhofje, die hij verhuurt, het startpunt van een hoorspelwandeling, de Noormannenroute, waarin het verhaal van de Noormannen wordt vertelt. In dat zelfde jaar neemt hij het initiatief voor het Noormannenschouwspel,
waarin het historische verhaal dat hij wil vertellen gekoppeld wordt aan muziek en theater.